Muutoksen filosofiaa

Albert Einstein määritteli järjettömyyden seuraavasti: toistat samaa toimintatapaa aina uudelleen ja odotat erilaista lopputulosta.

Mielellämme pidämme kiinni kaikesta tutusta. Nämä koetaan turvallisiksi ja kaikkea uutta, tuntematonta arastellaan tai jopa pelätään, kuten tuttujen asioiden menettämistä. Meillä on kaikilla jonkinlainen menetyksen pelko. Ilman menetystä, luopumista, ei ole kuitenkaan muutosta. Ilman muutosta ei ole elämää. Vain muutos on pysyvää.

Elämä on elämistä varten, ei oleskelua. Siihen kuuluu hyviä ja huonojakin kokemuksia väistämättä. Huonoistakin kokemuksista voi aina oppia jotain, niihin ei tule jumittua ja pyörittää päässään jatkuvasti, vaan hyväksyä tapahtunut, katsoa mitä opit ja mennä eteenpäin.

Elämäntapamuutoksen suhteen Sinun ei tarvitse odottaa mitään, aloita jo tänään muuttamaan elämääsi. Pieninkin muutos on parempi kuin ei mitään muutosta. Pieni muutos tänään voi johtaa suurempaan muutokseen huomenna. Muista edetä omaan tahtiisi, pieniä muutoksia, yksi kerrallaan. Huonojakin päiviä tulee eteen ja askeleita taaksepäin, mutta mitä sitten, pitää myös olla itselleen armollinen.

Mikä sitten on tapamuutoksen esteenä? Selityksiä on lukuisia, jotkut jopa todellisia, mutta yleisimpiä ovat mm:

  • ”Minulla ei ole tahdonvoimaa kuntoilemiseen!” – Voi olla tottakin tällä hetkellä, mutta et oikeastaan tarvitse tahdonvoimaa, tarvitset terveyttä. Säädetään ravintovalikoimaasi siten, että korjaamme hormoniepätasapainon. Meidät on luotu liikkumaan. Kehosi luonnostaan haluaa liikkua, tulet huomaamaan lähteneesi liikkumaan omasta vapaasta tahdosta, asiaa enempää puntaroimatta ja vieläpä nauttien.
  • ”En halua opetella kaiken maailman juttuja, haluan vain tuloksia!” – OK, siinä tapauksessa seuraa vain täsmällisesti ohjeita, niin tulet saamaan tuloksia.
  • ”Minulla ei ole aikaa suunnitella terveellisempiä valintoja ruoan suhteen” – Jos syöt päivittäin, sinulla on aikaa tehdä valintoja!

Suurin yksittäinen tarvittava muutos lienee asennemuutos ja suhtautua asioihin avoimin mielin vastaanottavaisesti. Tulet itse yllättämään itsesi.

Leave a Reply