Keto vai ei-keto? Väärä kysymys

Ihmiskeho on ihmeellinen. Se pyrkii palautumaan, korjautumaan, olemaan terve. Elimistömme pyrkii sopeutumaan muutoksiin ympäristössämme, mutta me venytämme sopeutumiskykyä liian pitkälle valinnoillamme.

Jatkuvalla energian yliannostuksella, olemme saaneet aikaan eräänlaisen myrkytystilan – Insuliiniresistenssin. Taipumuksemme pyrkiä varastoimaan elimistöön enemmän energiaa kuin se pystyy käsittelemään on aikaansaanut tämän tilanteen.

Rasva lihota, mutta eivät hiilihydraatitkaan, tai oikeasti kummatkin lihottavat, jos niitä syödään enemmän kuin tarvitset.

Sen sijaan proteiinia on käytännössä vaikea syödä niin paljon, että se aiheuttaisi ongelmia, vaikkapa lihomista. Lisäravinnejauheena ehkä proteiini voisi helpoimmin johtaa ongelmiin, koska proteiinijuomien nauttiminen on helpompaa, kuin vastaavan määrän proteiinia syöminen vaikkapa pihveinä. Tosin väitän, että oksennus tulee ennemmin kuin muut ongelmat proteiinijuomienkaan suhteen.

Rasva ja hiilihydraatit ovat energianlähteitä. Hiilihydraateista elimistö saa energian hyötykäyttöön nopeammin kuin rasvasta. Kummankin yliannostus johtaa energian varastoitumiseen rasvana elimistöön.

Proteiini on rakennusainetta kudoksille. Se aikaansaa kylläisyyden tunteen melko nopeasti ja säilyttää myös kauan. Sen termogeeninen vaikutus on suuri. Elimistö kuluttaa enemmän energiaa prosessoidessaan proteiinia. Osa proteiinista varastoidaan sellaisenaan kehoon kuten aminohapot. Proteiini menee elimistön hyötykäyttöön tarvepohjaisesti – aiheuta siis tarvetta kuntoilemalla

Erinomainen makroravinteiden painotus kenelle tahansa, joka ei noudata minkäänlaista muoti-dieettiä/ruokavaliota, on hyvin yksinkertainen. Ota 40% päivän kaloreista erilaisista laadukkaista proteiinin lähteistä, 25-30% laadukkaista rasvoista ja loput hitaista (complex carbs) hiilihydraateista. Niin ja pidä jatkuvasti n. 150-200 Kcal päiväkohtainen vajaus.
Edellytys tietysti on se, että tiedät oikeasti kuinka paljon energiaa kulutat päivässä. Taulokot ovat suuntaa-antavia, niiden varaan ei ole syytä tuudittautua. Onneksi nykyään on tarjolla hyvinkin edullista elektroniikkaa kertomaan riittävällä tarkkuudella Sinulle päivittäisen energiatarpeesi.
Tämä ei tarkoita orjallista tilastointia päiväkohtaisesti. Riittää jos 4 kertaa vuodessa seuraat täsmällisesti vähintään viikon ajan kulutustasi, ja lasket niistä itsellesi sesonki-kohtaiset keskiarvot. Näiden mukaan voit hyvin toimia melko kauankin. Mikäli elämässä tulee isoja muutoksia vastaan, vaikka muutto toiselle paikkakunnalle tai osoitteeseen, vaihdat ruokavaliota, aloitat uuden suhteen tms. nämä kaikki vaikuttavat kulutukseen ja on syytä päivittää tiedot.

Leave a Reply