Rentoutuminen

Henkisen hyvinvoinnin perustaan kuuluu myös integraalina osana rentoutumisen/palautumisen eri muodot; passiivinen ja aktiivinen rentoutuminen. Itse kullekin nämä voivat tarkoittaa hyvin erilaisia asioita. Rentoutumisen onnistumista on aiemmin ollut melko hankalaa verifioida. Varsinkin Suomessa vallitsee sellainen mentaliteetti, että luotamme vain kvantitatiivisiin tai kvalitatiivisiin mittaustuloksiin. Kaikki muu koetaan enemmän tai vähemmän hömpötyksenä.

Nykyään rentoutumisen onnistumista tai epäonnistumista voidaan todentaa mm. HRV-mittauksella sekä kehon lämmön vaihtelua seuraamalla.

HRV (Heart Rate Variability) mittaus tarkoittaa sykevälin muutosten mittausta. Tämä kertoo hyvin moninaisia seikkoja elimistön tilasta ja henkisistä resursseista. Tätä voidaan käyttää myös mittarina valmennuksen onnistumisesta.

Basal Body Temperature: Kehon lämpötilan mittaaminen aamulla, ennen ja jälkeen aterian sekä kuntoilemisen kertoo paljon hormonitasojen muutoksesta ja terveydestä. Se kertoo mm. ruoansulatuksen toimivuudesta, kilpirauhasen toiminnasta, immuunijärjestelmästä, lisääntymiskyvykkyydestä jne. Esimerkiksi lämmön putoaminen n. 30min ruokailun jälkeen on hyvä indikaattori stressistä.

Stressiä ilmenee kolmessa muodossa; fyysisenä, psyykkisenä ja kemiallisena. Psyykkistä stressiä on hyvää ja huonoa. Kumpaakin tarvitaan, joten stressiä ei voi poistaa, sitä tulee oppia käsittelemään ja hyödyntämään. Huononkin stressin pystyy kääntämään voimavaraksi.

Hormonaalinen epätasapaino, esimerkkinä kemiallisesta stressistä, voi myös olla syynä henkisen hyvinvoinnin ongelmiin. Tässä palataan taas ravintoon ja sen merkitykseen kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille. Ravinteet ohjaavat/vaikuttavat hormonitoimintaamme, joka puolestaan ohjaa mm. ruoansulatusta, näläntunnetta, sykettä, uni rytmiä, kasvua/kehitystä, kehon lämpöä, mielialaa/stressi-tasoja sekä sukupuolitoimintoja jne. Jotta asiat olisivat tasapainossa, 6 hormonia tulee olla tasapainossa. Leptiini, Greliini, Kortisoli, Melatoniini, kasvu- ja kilpirauhashormoni.

Kun hormonitoimintamme on tasapainossa, resurssimme käsitellä stressiä on huomattavasti paremmalla tasolla.

Miten rentoudut, eli kuinka käsittelet stressiä? Kaikki tietävät, että kapasiteettimme on rajallinen, ”ämpäriin” voi kaataa vain määrätyn määrän vettä, lopulta se valuu hallitsemattomasti yli, ämpäri kaatuu tai jopa halkeaa. Jotta näin ei kävisi meidän mentaaliämpärillemme, meidän tulee löytää tapoja päästää pois liiallinen ”stressivesi” ämpäristämme, eli tehdä siihen harkittuja aukkoja, joiden tarkoitus on auttaa pitämään stressi alle ”kriisirajan”. Nämä kuvitteelliset aukot henkisessä ämpärissämme voivat olla hyvin monenlaisia ja yksilöllisiä, kuten erinäiset harrastukset, hengitysharjoitukset tai sosiaaliset kontaktit. Tässä myös vähemmän tekeminen voi auttaa enemmän, eli nukkuminen. Panosta unen laatuun ja määrään, unohda lääkkeet. Lienee asianmukaista myös mainita, että lääkkeet luovat hetkellisen ”lisäreunan” mentaaliämpäriimme, mutta ne eivät kasvata kapasiteettiämme käsitellä stressiä.

Mindfulness sopii kaikille ja hengitysharjoituksia voi tehdä milloin vain

Leave a Reply